Voor jongeren

 

Ook jongeren kunnen last hebben van de problemen die genoemd zijn bij de kindertherapie. Maar de puberteit kent ook zijn eigen specifieke problemen. Het is een periode waarin er heel veel verandert, waarin een kind opgroeit tot een jongvolwassene.


Naast de lichamelijke veranderingen, de invloed van hormonen en de sterke ontwikkeling van de hersenen, waarbij het ene deel zich sneller ontwikkelt dan het andere, verandert de leefwereld in de puberteit meestal ook sterk. Na een vaak kleinschalige, vertrouwde basisschool moet je je weg zien te vinden op de middelbare school. Veel meer leerlingen, allemaal met hun eigen verhaal, veel meer docenten, die allemaal op hun eigen manier lesgeven.


Als puber sta je voor de vraag: wie ben ik zelf nu eigenlijk. Wie wil ik zijn, waar wil ik bijhoren, wat wil ik leren in het leven. Het is een periode waarin je ouders je vaak niet goed begrijpen, maar soms begrijp je jezelf ook niet helemaal of wel eens helemaal niet.


Er verandert heel veel in een korte tijd en dat kan wel eens allemaal te veel of te ingewikkeld worden. Het kan dan fijn zijn om daar eens met een "buitenstaander" over te praten. Vaak kun je op die manier de dingen voor jezelf beter op een rijtje zetten of kun je op een andere manier naar dingen kijken en er anders mee omgaan. Ook bij jongeren kunnen allerlei verschillende werkvormen worden gebruikt, afhankelijk van de interesse. In het werken met jongeren is het vaak ook zinvol om een of meer gesprekken met de ouders te hebben. Ik overleg dan eerst met jou wat ik wel of niet met je ouders mag bespreken.